The Ethical Souvenir

Souvenirs van afval: een win-win oplossing voor zowel tourist als local.

Reizen biedt inzicht. In positieve zin! Maar wie verder durft te kijken dan de facade van de toerisme industrie, komt ook schrijnende gevallen van ongelijkheid en uitbuiting tegen, naast een toenemende vervuiling. Daar kun je je ogen voor sluiten, of daar kun je iets mee doen. Dit jaar startte The Green Surfer een eigen project op om daar een bescheiden maar creatieve én effectieve oplossing voor te bieden. Dan is reizen opeens weer legitiem!

Face the waste opportunity

Face the Waste: Een micro economie verdienmodel én een awareness booster

Face the Waste, een non profit initiatief, biedt know-how over het maken van ethische souvenirs van afval. Daarnaast worden toeristgedreven locaties als coffeebars, hostels en surfshops gestimuleerd om als galerie ruimte te bieden aan dit artwork. Door een zelfstandig verdienmodel te bieden ontstaat er ruimte bij de local voor duurzaam bewustzijn, en inzicht in de herinzetbaarheid van afval.

Het initiatief is gelanceerd op één van de zwaarst geplaagde plekken, Bali. Het intense toerisme, en het ontbreken van goede afvalverwerkingsmethodes zorgen voor een steeds zwaardere belasting. De eerste locaties én creatieve locals waren al in progress, toen het project afgebroken moest worden vanwege Corona. Maar de eerste resultaten waren goed!

Face the waste project Bali
Masker face The Waste x The Green Surfer
Face the Waste x The Green Surfer project
Face the waste making of

COMBINATIE VAN MICRO-ECONOMIE MET POSITIEVE DRAAGKRACHT: WIN WIN

De low-budget toeristische plekken in de wereld worden overspoeld door toeristen… en daarmee komt een vloedgolf van niet-gerecycleerd afval. Het trieste feit is dat de hoeveelheid niet-gerecycled afval exponentieel groeit op plaatsen waar er geen kennis of aandacht is voor de aanpak van dat afval.
We besloten om dit probleem om te zetten in een kans! Wat als we souvenirs maken van afval! Mooie lokaal handgemaakte items. En de winst gaat direct naar de maker!

Soms moet je gewoon handelen terwijl je de weg nog uitstippelt. Zo gingen wij naar Bali, een paradijselijk eiland, maar intussen gebukt onder de trah die ook gepaard gaat met grotere hoeveelheden toerisme.

Adriaen Block artwork - The Green Surfer
About The Green Surfer - Pandamie
Masker face The Waste x The Green Surfer
IPA Gekkie - Dwarsdrijver schets
The Blooming Dutch - The Green Surfer (2)
The Green Surfer - patern