The Blooming Dutch

Geschiedenis wordt zelden gevormd door doorsnee personen. De wereld heeft ongewone mensen nodig, die onlogische en gedurfde stappen zetten en avonturen beleven.

The Blooming Dutch biedt een unieke schilderijencollectie van die verrassende Nederlandse individuen die onze geschiedenis hebben gekleurd. Zij gaven de wereld een aantal ongelooflijke verhalen te vertellen.

Meer nog: ze inspireren ons nog steeds om te durven en de ongewone weg te nemen. Dat is wanneer grootsheid gebeurt. Ook vandaag nog.

DE VREDEBRENGER

De geschiedenis van Nieuw Amsterdam, het huidige New York (ontstaan in 1609) is zo kleurrijk als de tulpen in Keukenhof. De bewoners waren ruimdenkend, initiatiefrijk en kwamen uit alle windstreken.

Er heerste in Nieuw Amsterdam een ’tribal freedom’: een voor die tijd ongekende vrijheid van geloof en cultuur. Veel culturen leefden er samen en gaven ruimte aan elkaars leefwens. Maar ook buiten de Wallen heerste lange tijd het vrijdenken. Dit is Xituapan, de indiaan die de vrede-voor-tulpen beweging tot bloei bracht. Flower Power! Dat deed hij bij ‘de Wallen’, nu bekend als Wall Street. Tulpenbollen die uit Holland met de schepen meereisden werden door hem als geschenk gebruikt om vrede en handel tussen omliggende indianenstammen en Nieuw Amsterdam te bevorderen en te onderhouden. Een ethische Wall Street man dus!

First trader of Wall Street

De Eerste Westerse Surfer

Zeeman Aert Wessels reisde in 1643 onder de vlag van ontdekkingsreiziger Abel Tasman, en zag als eerste Europeaan Nieuw Zeeland, Tasmanië en de Polynesische eilanden (een eeuw vóór kapitein Cook!). Met name de levensvisie van de eilandbewoners, hun passie voor het golfrijden en hun onverbloemde liefde voor natuur maakte zo veel indruk op hem, dat hij besloot de terugreis uit te stellen. Hij bleef in ‘de Oost’.

Jarenlang leefde hij het leven der Eilanders, en leerde daar de kunst van het ‘anders kijken’. Tenslotte aanvaarde hij de thuisvaart, maar nam zijn verse overtuigingen mee waaronder het golfrijden, en het sieren van ontmoetingen met een bloemenslinger (als bloemen beschikbaar waren). Deze folklore is nog steeds te ervaren in de Nederlanden langs bloemrijke kuststreken.

MET DANK AAN ALBRON EN DE KEUKENHOF! Voor deze publicatie heeft the Green Surfer dankbaar gebruik gemaakt van het restaurant concept The Blooming Dutch, en de unieke beeldverhalen die we hebben mogen realiseren. We zijn blij verheugd dat deze prachtlocatie weer fysiek te bewonderen is.

Adriaen Block artwork - The Green Surfer
About The Green Surfer - Pandamie
Masker face The Waste x The Green Surfer
IPA Gekkie - Dwarsdrijver schets
The Blooming Dutch - The Green Surfer (2)
The Green Surfer - patern